Voedselveiligheid (BRC-IoP)

Om de veiligheid van voedsel te bewaken, zijn er allerlei wetten en regels opgesteld. In Nederland zijn deze regels verankerd in de Warenwet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt de veiligheid van voedsel in de gaten en controleert of bedrijven zich aan de wetten houden en ziet er op toe dat het eten veilig is.

In de Warenwet staat dat een product de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar mag brengen. Onder deze wet vallen niet alleen de voedingsmiddelen zelf, maar ook de grondstoffen, de productie, de plaatsen waar voedsel wordt bereid en verkocht.

Grafimedia

Voor de Grafimedia branche hebben we vooral te maken met verpakking en verpakkingsmaterialen. Verpakkingen beschermen de producten en zo de houdbaarheid van het voedsel verlengen. Verpakkingen zelf kunnen risico’s met zich meebrengen wanneer deze in direct aanraking komen  met voedsel. De wetgeving stelt vast dat er geen gevaarlijke stoffen vanuit de verpakking in het voedsel terecht mag komen die schadelijk voor de gezondheid is. Ook mogen verpakkingen het voedsel niet veranderen van smaak, geur, kleur of stevigheid.

Middels een voedselveiligheidssysteem kunnen bedrijven voldoen aan de het wettelijke kader en hiermee de veiligheid van voedsel niet in gevaar brengen. Door het implementeren van BRC-IoP (British Retail Consortium – Industry of Packaging) systeem, op basis van de norm voor productie van verpakkingsmaterialen voor levensmiddelen, werken bedrijven aan een gedegen kwaliteitssysteem dat gebaseerd is op HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) principes.  De BRC-IoP ondersteunt bedrijven in het voldoen aan de wettelijke verplichtingen. het hele productieproces van een bedrijf wordt doorgelicht op mogelijke gevaren voor de veiligheid van voedsel.   

Naast het voldoen aan de wettelijke kader voor voedselveiligheid, kan de implementatie van een voedselveiligheidssysteem nieuwe markten voor uw bedrijf creëren. Het vervaardigen en produceren van verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen mag dan ook alleen worden uitgevoerd door bedrijven die daarvoor conform een voedselveilig systeem werken.  

Vanuit  de SCGM ondersteunen we bedrijven bij certificeren van voedselveiligheidssysteem. Heeft u vragen, neem gerust contact met ons op. Vrijblijvend komen wij graag bij u langs om u te informeren over de mogelijkheden en de toegevoegde waarde van het voedsveiligheidssysteem. 

Meer informatie?

Maak gebruik van het contact-formulier om meer informatie te vragen. Of bel met: 020-5435685 of mail: info@scgm.nl.
De leveringsvoorwaarden vindt u hier.