Toolbox voor bedrijven: veilig werken met stoffen

Elk jaar overlijden 3.000 Nederlanders door ziektes die ze opliepen door onveilige omgang met gevaarlijke stoffen op het werk. Vaak gaat het om stoffen die je niet eens kunt zien of ruiken. Of waarvan je niet zou verwachten dat ze zo schadelijk kunnen zijn. Van verf- en lakproducten in kapperszaken en oplosmiddelen in schoonmaakmiddelen zoals in onze industrie, tot meelstof in bakkerijen.

Een moderne werkgever zorgt voor een veilige werkomgeving en pakt gevaarlijke stoffen bij de bron aan. Met technische ingrepen zoals afzuiginstallaties, door veiligheid meer centraal te stellen in de organisatie van het werk en door waar het kan te werken met vervangende stoffen die minder schadelijk zijn. Een slimme werknemer probeert zichzelf en collega’s zoveel mogelijk te beschermen tegen blootstelling aan gevaarlijke stoffen. En gaat hierover het gesprek aan op de werkvloer.

Waar moet je als werkgever of arboprofessional allemaal aan denken als je in het bedrijf te maken krijgt met gevaarlijke stoffen? Er moet dan bijvoorbeeld een goed en sluitend stoffenbeleid komen. De sector heeft samen met de overheid een project uitgevoerd: het project "Stofwisseling". Meer informatie vind u op: http://www.stofwisseling.nu/

Hier vindt u ook een toolbox met instrumenten specifiek voor de grafimedia!