Ramadan tips voor werkgevers

Het is bijna zover. Eind deze maand (23 april) start voor de moslimgemeenschap de Ramadan maand. Tussen zonsopgang en zonsondergang onthouden mensen zich van eten en drinken. Jaarlijks is dit een maand van samenzijn en verbinding. Doordat je overdag niet eet of drinkt en het slaappatroon verandert, kunnen de eerste paar dagen klachten ontstaan zoals hoofdpijn of maagklachten. Na een paar dagen past je lichaam zich aan het nieuwe ritme zich aan. De Ramadan kan een belasting zijn voor je lichaam en geest. Daarom is het belangrijk om heel goed te luisteren naar je lichaam en de iftar, de maaltijd die genuttigd wordt na zonsondergang, licht en gezond te houden. Werknemers die medicijnen gebruiken of medische klachten hebben, zijn niet verplicht om aan de Ramadan mee te doen. Datzelfde geldt voor zwangere vrouwen en zieken.

30 dagen lang staat de maand Ramadan in het teken van samenzijn. Na het avondgebed, waar honderden mensen aan mee doen, komen elke dag families en vrienden bij elkaar om de avondmaaltijd en het verbreken van het vasten (Iftar) samen te doen. Maar Ramadan 2020 wordt anders. Het Coronavirus raakt ons allemaal en daarom is opgeroepen om deze bijeenkomsten in de Ramadan periode op te schorten en zich te houden aan de RIVM maatregelen. Ook het Suikerfeest, waar velen naar uitkijken om bij elkaar te komen en het afsluiten van de Ramadan te vieren, zal dit jaar door het coronavirus anders zijn. En dat realiseren de meeste mensen zich. Nu afstand houden om elkaar ‘morgen’ weer gezond te kunnen treffen.

Het vasten heeft impact op je lichaam en geest. Ondernemers hebben daar misschien vragen over: ‘Hoe kan ik rekening houden met een medewerker die vast’?

Tips

Hierbij een aantal tips die wellicht kunnen bijdragen aan wederzijds begrip:

  • Flexibele werktijden: vóór de zonsopgang staan de meesten op om een maaltijd (Suhur) te nuttigen om de dag door te kunnen komen. Dat betekent dat men vroeg moet opstaan en daar aansluitend een volledige werkdag aan moet plakken. Daarom de tip om met je werknemers af te stemmen wat de mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld iets later te beginnen en eventueel langer door te werken.
  • Pauzes: voor sommigen is het misschien zwaar om anderen te zien eten en voor anderen is dat prima te doen. Een pauze is zeker nodig voor een vastende medewerker om je lichaam de rust te geven die nodig is. Misschien is het mogelijk om vastende medewerkers in plaats van een half uur aaneengesloten elk uur 5 minuten te laten pauzeren?
  • Ploegendiensten: sommige vastende werknemers ervaren het werken in ploegendiensten dragelijker dan overdag. Stem met de medewerkers af wat er mogelijk is en vraag wat zij eventueel prettig vinden.
  • Wees alert: houd een extra oogje in het zeil en wees betrokken. Vraag regelmatig of het werk niet zwaar wordt en grijp in als het nodig is.
  • Het weer: het mooie weer komt eraan. Dit jaar valt de Ramadan niet in de zomer. Toch kan het zijn dat we warme dagen gedurende de maand mee gaan maken. Houd er rekening mee dat een vastende werknemer geen water mag drinken en dat zich eventueel symptomen van uitdroging kunnen voordoen.  
  • Stimuleer onderling begrip: communiceer intern de start van de Ramadan maand zodat collega’s ook rekening houden met elkaar en begrip voor elkaar tonen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een vastende medewerker zijn/ haar pauze momenten aanpast of later begint.
  • Het Suikerfeest: de start van een islamitische maand wordt bepaald aan de hand van de maanstand. Daarom weten de meesten pas aan het eind van de Ramadan welke dag het Suikerfeest precies valt. Dat geldt ook voor de start van de Ramadan. Houd daar rekening mee in de planning.  

Misschien zit je als ondernemer zelf nog met andere vragen rondom de vastenmaand of weet je niet zo goed nog hoe ermee om te gaan. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij kunnen met u meedenken en uw vragen beantwoorden. Neem contact op met Rand Hamam bij het Dienstencentrum 020-5435688 of mail naar r.hamam@dienstencentrum.com.

Webinar

Wij gaan binnenkort een gratis Webinar organiseren over dit onderwerp. Heeft u hiervoor interesse? Stuur dan een e-mail aan info@dienstencentrum.com of neem contact op met Rand Hamam bij het Dienstencentrum 020-5435688.