Slagvaardig naar de nieuwe ISO

In de afgelopen jaren hebben veel bedrijven een ISO 9001-systeem (kwaliteitmanagement), een ISO 14001-systeem (milieumanagement) en/of een ISO 27002-systeem (security management) met succes ingevoerd en laten certificeren. Dat is een goede ontwikkeling, omdat daarmee gewerkt wordt aan de verbetering van de interne productieprocessen en de klant geholpen is met de verbetering van de productie en beveiliging van hun producten/diensten.

Maar, zoals u in het nieuws heeft kunnen lezen, zijn diverse ISO-systemen gemoderniseerd. In 2013 werd de nieuwe norm ISO 27001:2013 voor de Information Security Management System (ISMS) geïntroduceerd en sinds september 2015 kennen we de ISO 9001:2015 en de ISO 14001:2015. De overstap bij bedrijven van de oude ISO 27002:2005 naar de nieuwe standaard verloopt goed. Maar hoe zit het met de overstap van bedrijven naar de nieuwere ISO 9001 en ISO 14001? De SCGM merkt dat bedrijven hier de nodige vragen over hebben. Lees hieronder ons antwoord: 

ISO heeft tijdens de introductie van de vernieuwde normen ISO 9001- en 14001-norm officieel aangegeven, dat bedrijven tot september 2018 de tijd hebben om hun oude systeem om te zetten naar de nieuwe norm. Maar het is natuurlijk aan elk individueel bedrijf om te bepalen wat voor hen de meest gunstige overstapperiode wordt. Nu blijkt in praktijk dat bij veel bedrijven het overstapmoment al in 2017 komt te liggen. Dat komt omdat er bij veel bedrijven dit jaar een hercertificatie-audit staat gepland. In dát geval is het natuurlijk logischer om voor dát moment de overstap te maken. Anders krijgt je als bedrijf dit jaar de reguliere SCGM-kosten voor de hercertificatie van het bestaande ‘oude’ managementsysteem en een jaar later opnieuw SCGM-kosten voor de certificatie van het ‘nieuwe’ managementsysteem conform de nieuwe norm. Dat kost de bedrijven onnodig veel geld. En dat willen zij en de SCGM voorkomen. 

Om de bedrijven beter voor te bereiden op hun overstap naar de nieuwe norm, is de SCGM actief bezig de ISO-gecertificeerde bedrijven in te plannen voor een vrijblijvend bedrijfsbezoek. De meeste bedrijven zijn reeds door ons bezocht of worden op korte termijn bezocht. De auditor wil tijdens dit bezoek samen met het bedrijf kijken wat de meest gunstige overstapperiode is en hoe de overstap het beste gemaakt kan worden (de sector beschikt over nieuw voorbeeldmateriaal, waarmee MKB-bedrijven redelijk eenvoudig aan de slag kunnen gaan). Die bedrijven die nu aan de slag gaan met de ombouw van hun oude naar het nieuwe systeem, zal de SCGM – in goed overleg – daar waar mogelijk hun hercertificatie-audit annuleren en hiervoor een nieuwe certificatieaudit (op HLS-niveau) in de plaats zetten. Deze certificatie-audit is waarschijnlijk wel iets duurder, maar bespaart uiteindelijk het bedrijf in 2018 weer geld.  

Onze oproep naar bedrijven is, om met spoed te kijken hoe er met de hun certificatietraject voor staat. Indien u ook dit jaar toe bent aan een nieuwe certificatie van uw ISO 9001- of ISO 14001-systeem, adviseren wij u even met ons contact op te nemen.

 
   « Meer Nieuws...