Creeer kansen met energie management

Op 10 februari jl. zijn twintig grafimediabedrijven gestart met de invoering van energiemanagement. We hebben het dan over de invoering van de ISO 50001. Nu zullen veel ondernemers zeggen: “Wat moet ik er mee en wat kan ik er mee?”. Een goede vraag. De 20 bedrijven die in de zaal zaten – en trouwens ook de vele andere bedrijven die op de wachtlijst staan –weten in ieder geval waarom. Namelijk: actief inspelen op nieuwe strengere Europese en Nederlandse wetgeving rond energiebesparing, om op die manier te werken aan CO2-reductie.

En dat is hard nodig, omdat Nederland op dit moment niet voldoet aan haar CO2-reductieverplichtingen binnen Europa. Om dat te veranderen zal de druk op het bedrijfsleven vanaf dit jaar sterk gaan toenemen door gerichte handhaving vanuit het bevoegd gezag. De 20 bedrijven – groot en klein - die gestart zijn, willen dit dilemma op een strategische wijze tackelen door (gratis) mee te doen met het Europese EMSPI project. Wellicht dus ook iets voor u? Lees in dit artikel welke opties u heeft. Of nog beter: bel het Dienstencentrum (020-5435688) en maak geheel vrijblijvend een afspraak met Peter Tegel. Hij komt dan kosteloos bij u langs om u bij te praten over de aankomende veranderingen in het Nederlandse energiebeleid. Er staat echt iets te gebeuren! 

Nederland doet het op het vlak van CO2-reductie binnen Europa niet goed. Door politieke keuzes van de afgelopen jaren is de aandacht voor milieu op een wat lager pitje terrecht gekomen, waardoor de aandacht voor duurzaam ondernemen over de hele breedte van het bedrijfsleven is afgevlakt. Dat is op zich niet erg, zolang je als ondernemer maar wel op tijd de juiste noodzakelijke acties onderneemt. En op dit punt is het mis gegaan bij de uitvoering van energiebesparende maatregelen.

In de vroegere Milieubeleidsovereenkomst had energie een prominente plaats. Maar na het aflopen van dit convenant in 2010 is de aandacht hiervoor helaas weer verslapt. En dat gaat de sector nu opbreken. De overheid gaat namelijk de wet toepassen en tijdens de handhaving aan bedrijven met een energieverbruik van boven de 50.000 kWh vragen (lees: eisen) dat zij met een Energie Besparings Plan komen, waarin exact is aangegeven welke energiemaatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder per direct worden doorgevoerd. Wellicht dat veel lezers denken dat het zo’n vaart niet zal lopen, maar dat is niet terecht. Want Nederland moet echt energie besparen, omdat daarmee de CO2-uitstoot van ons land verlaagd kan worden. En dat is weer een Europese eis vanuit Brussel.

We willen de bedrijven binnen onze sector dan ook aanraden om de aandacht voor energiezorg weer nieuw leven in te blazen. Ga aan de gang met het inventariseren van je besparingsopties en maak een plan. Reken goed door welke maatregelen wel binnen 5 jaar terug te verdienen zijn en welke niet. Want je zult je handhaver hiervan moeten overtuigen.

Om bedrijven binnen de sector te helpen hebben we vorig jaar een tweetal projecten gestart:

  • De Energie Prestatie Keuring (EPK), de ENERGIE RI&E Creatieve Sector (net als de welbekende ARBO RI&E Grafimedia), waarmee u, via hetzelfde programma als de ARBO RI&E, een snelle inventarisatie kunt uitvoeren naar de voor u relevante energiebesparingsmaatregelen. Hieruit vloeit automatisch een Energieactieplan (= Energie besparingsplan = Energie Efficiency Plan) dat u aan uw handhaver kunt laten zien.
  • EMSPI: Energy Management System in the Print media Industry. Dit is een groot Europees project waar Nederlandse bedrijven uit de creatieve sector volledig gratis aan mee mogen doen om een energiemanagementsysteem – ISO 50001 – in te voeren. Althans, gratis: zolang de voorraad vrije plaatsen strekt natuurlijk. De deelnemende bedrijven bepalen hiermee veel voordelen. Te weten: ze krijgen gratis de beschikking over het blauwdrukmateriaal ISO 50001, ze krijgen maatwerkbegeleiding via workshops en bedrijfsbezoeken en – zeker zo interessant – krijgen ze de ISO 50001 direct in nieuwe High Level Structure-vorm voorgeschoteld. We hebben het over de toekomstige ISO 50001:2017-norm, waarmee de grafimedia weer eens leading is binnen Europa. Dit project is dan ook voor alle bedrijven een aanrader en voor alle grotere bedrijven een must. Zeker de bedrijven met een energieconsumptie van boven de 200.000 kWh die voor eind 2016 over een energiemanagementsysteem moeten beschikken. Voor meer informatie verwijzen wij naar de EMSPI-website: emspi.eu.

Zoals u ziet heeft u voldoende opties om u voor te bereiden op de aankomende handhaving. De schrijvers van dit artikel willen u dan ook met klem adviseren om serieus werk te maken van energiebesparing. Zonder adequatie acties van uw kant zal het slecht onderhandelen worden met het bevoegd gezag. Heeft u vragen, bel ons dan even op 020-5435688, of nog beter: maak een afspraak met Peter Tegel. Hij zal geheel vrijblijvend bij u langskomen om u in een uurtje bij te praten over de kwaliteit van uw energiebeleid.

 
   « Meer Nieuws...